Hanna Lööf

Pluggtips
Jag har ju gått på uni nu ett litet tag i alla fall och jag kan lova att det är tusen gånger tuffare än gymnasiet. Och eftersom jag var en sån som knappt pluggade på gymnasiet (och grundskolan) så har jag verkligen fått en utmaning nu på universitetet. Så jag tänkte att jag skulle ge er lite tips som jag har lärt mig och som funkar för mig som faktiskt avskyr att plugga mer än nödvändigt. Dessa tips funkar för alla som ska plugga, oavsett vilken nivå, ämne mm. 
 
* Anteckna. Anteckna vad som sägs på lektionerna/föreläsningarna. Det behöver inte vara jättemycket och omformuleringar med mera. Utan bara anteckna lite kort vad som sägs, om det är något du inte förstår och om det är något du tycker är extra intressant. 
 
* Fråga. Är det något du inte riktigt förstår, eller inte alls. Eller kanske du är osäker på om du faktiskt har förstått rätt - fråga! Det lär du dig allra mest på. Du behöver inte räcka upp handen och fråga inför alla om det är jobbigt, det går lika bra att gå fram till läraren efter lektionen och fråga, eller söka upp läraren i efterhand. 
 
* Läs och sammanfatta. Har fått en jäkla massa faktatext att läsa och förstå under uni-tiden redan. Ibland på engelska och extremt svårläst. Men försök att kämpa dig igenom de kapitlena som ska läsas. Bästa är att efter varje föreläsning med nytt ämne sätta sig med tillhörande texter och sammanfatta i ca 400 ord. Det underlättar sååå mycket med allting då. 
 
* Planera. Du behöver inte sitta uppe hela natten och göra allt på en gång. I alla fall inte om du planerar ditt pluggande och håller dig till din plan. Dela upp det på olika dagar och tider. Bara att sätta alarm vid 10 på en lördag istället för att sova till 12, och sedan plugga med mobilen avstängd mellan 11-12 gör såå mycket för att undvika onödig stress. 
 
 
 
 
Inför tenta/prov: 
 
* Repetera sammanfattningarna. Har du skrivit sammanfattning på varje kapitel så kan du enkelt läsa vad du skrivit där och på så sätt minnas vad det handlade om och få en överblick på innehållet. 
* Läs anteckningarna. Sedan går du vidare till anteckningarna från föreläsningarna. Är det något du inte minns och förstår så fråga läraren så fort du kan. 
* Skriv ner. Skriv ner viktiga saker i alla texter ni läser. Använd också färgpennor för att gruppera allting för att lättare hitta i texterna när du kör slutspurten innan tentan. 
* Gör gamla tentor. På universitetet finns det gamla tentor inom varje ämne som är superbra att testa vad man kan och inte kan på. Kolla gärna med läraren om det finns något specifikt h*n tycker du ska fokusera lite mer på. Ibland kan man få lite tips där! 
* Begrepp. Viktiga begrepp, teorier, namn med mera kan man enkelt skriva på en post it-lapp och en förklaring på baksidan. Så kan du testa dig själv tills du kan innebörden av alla begrepp och vad förklaringarna hör till för begrepp. 
 
Ett sista tips är att prata med kompisar. Det ultimata är ju om man pluggar samma ämne som en kompis eller flera kompisar och kanske bestämmer att varje fredageftermiddag så tar ni en fika ihop och diskuterar vad som har sagts under veckan på föreläsningarna. Då får man höra andras synpunkter, åsikter och höra det med andra ord. Även diskutera vad ni förstår och inte förstår så kan ni gemensamt prata med läraren om saker ni inte riktigt förstår. Det blir en rolig grej också som gör att man verkligen umgås trots att det är stressigt med plugget. 
 
Så, för att sammanfatta (:P) anteckna, fråga, sammanfatta. Repetera, diskutera, upprepa. Jag tror på er<3 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress